Afgelopen weekend was het tijd voor een nieuwe uitdaging; de 6 kg challenge. Na een tijd zonder blogjes online te zetten had ik nu weer zin om een berichtje te typen. Wat de 6 kg challenge, waarbij we gingen wandelen in de Chaamse bossen, precies inhoud lees je in deze blog.

Vorig jaar juni hadden we onszelf een uitdaging gezet om alleen de spullen die in een daypack paste (ongeveer 30 liter) mee te nemen om een nachtje te gaan wildkamperen. Dit is ons gelukt, maar het was helaas niet echt comfortabel omdat deze kleine rugzak niet gemaakt was voor het gewicht wat we er in hadden gestopt. Daarna zijn we in oktober twee nachten gaan wandelen en wildkamperen in België, zonder een enkele limiet. Daar merkte we dat het gewicht op de rug niet bevorderlijk was voor het wandel plezier. Uit deze ervaringen ontstond het idee om een limiet te zetten op het aantal kilo’s dat mee mocht aan gear / uitrusting, de 6 kg Challenge was hiermee geboren.

De 6 kg Challenge vond plaats op 2, 3 en 4 augustus 2019. We zijn twee nachten gaan wildkamperen op verschillende locaties en hebben tussendoor een wandeling met bepakking gemaakt. De afspraak was dat we probeerden onder de 6 kg te blijven met ons basisgewicht. Hieronder viel bijvoorbeeld; tas, slaapuitrusting, shelter, kookgerei en extra kleding. Wat niet mee telde waren verbruiksspullen zoals; toiletspullen, gas, eten en water, maar ook de kleding die je in één keer aan zou trekken. We vonden een handige website waar je gear in kan zetten met het gewicht er bij, ben je benieuwd naar wat ik mee nam kijk dan in mijn LighterPack. Er zijn twee items van mijn gear die ik niet gebruikt heb, de tarp (want het heeft niet geregend) en het afwasteiltje.

Natuurlijk moest er ook lekker gegeten worden. Dat gewicht telde niet mee voor de 6 kg, maar moest natuurlijk wel in de tas. Twee keer avond eten, twee keer lunch en twee keer ontbijt. Het eten was niet zo maar een zakje waar je warm water in moest gooien, nee we hebben ‘echt’ gekookt. Ons eerste diner op vrijdag avond was heerlijk stoofvlees met rijst, de tweede dag aten we een goedgevulde couscous. Ook het ontbijt bleef niet achter, we aten breakfast burrito’s en, op zondag ochtend, zoete camping broodjes. De lunch hielden we ‘eenvoudig’ met noedels, dadels, vijgen, mueslirepen, droge worst, humus en crackers. Ook de alcoholische versnaperingen miste niet in onze foerage. Al met al hadden we per persoon ongeveer 5 kg aan eten bij ons.

Onze eerste overnachting was op Chaam 3. Op zaterdag liepen we via Chaam 2, waar we lunchte, naar Chaam 1. Op alle drie de plekken hoopte we een waterpomp aan te treffen, helaas was deze er niet. Wel stonden er op elke kampeerplek borden dat open vuur verboden was. Verder liggen de plekken in een mooi bos waardoor je, als je je best doet, een leuke wandeling kan maken. Veel paden zijn vrij recht, maar er zitten ook kleinere kronkel paadjes tussen. Ook zijn er een paar meertjes/vijvers. Op zaterdag werden we zelfs getrakteerd op een schitterende ondergaande zon.

Om onder de 6 kg te kunnen blijven deelde ik een tent, daarvoor in de plaats nam ik weer kook gerei mee. Het was lang geleden dat ik tijdens het wildkamperen in een tent had geslapen, want meestal neem ik dan mijn hangmat mee. Maar ik had mijzelf een kado’tje gegeven, ik heb namelijk een nieuw matje de Sea to Summit Ether Light XT Insulated Regular. Dit matje is 10 cm dik en is het fijnste kampeermatje waar ik ooit op geslapen heb.

Al met al was het een erg geslaagd weekend. Het gewicht was fijn op de rug, het eten was lekker en de locatie was mooi. Ik heb er weer van genoten en geleerd dat je niet je hele tas hoeft vol te proppen om een leuk kampeerweekendje te hebben.