De laatste tijd is het wildkamperen op de paalcampings van Staatsbosbeheer in het nieuws geweest. Ondanks dat ze besloten hebben locaties te sluiten blijven er nog steeds locaties over, en ook in het buitenland kun je nog wildkamperen. Daarom wil ik dit avontuur, wat in november 2019 plaats vond, met jullie delen. Dit tripje borduurt voort op de 6 kg challenge, het lage gewicht was ons hierbij zo goed bevallen dat we snel daarna enthousiast nog een tripje planden. Deze keer en zonder gewichtsrestricties, maar tijdens dit tripje kon ik wel de kennis en ervaring die ik tijdens de 6 kg challenge had opgedaan toepassen.

We gingen twee nachtjes op stap op de Utrechtse heuvelrug naar de plekken Austerlitz & Kaapweg. De afstanden werden iets opgeschroefd, we vinden elke keer wel weer ergens een uitdaging in. Voordat we konden starten met wandelen reden we eerst langs de Zwerfkei. Hier kocht ik nieuwe wandelschoenen die ik meteen heb aangetrokken. Dit was misschien niet de meest verstandige keuze, maar mijn oude wandelschoenen waren kapot. Na een lekkere lunch konden we dan toch eindelijk echt op weg. We parkeerden de auto in Soest en vertrokken richting Austerlitz.

Onze wandeling naar de paalcamping Austerlitz liep een heel stuk dicht langs een N weg, wat helaas wat geluidsoverlast gaf. Uiteindelijk kwamen we langs het oude militaire vliegveld en staken we de snelweg over. Ondertussen begon het al donker te worden. Gelukkig was het niet ver meer naar de paalcamping Austerlitz. In het donker zetten we snel onze tenten op, zodat we lekker konden gaan eten. Het eten hebben we tijdens dit tripje heel eenvoudig gehouden, de lunch vond plaats in een café / restaurant en het avond eten was een kant en klare maaltijd waar we alleen maar warm water aan toe hoefden te voegen. Dit was een experiment voor ons. De avond was koud en vochtig, waardoor het ons niet lukte om een vuurtje te starten. Ondanks alle goede pogingen die gedaan werden kregen we het hout niet brandend. Daarom besloten we vroeg in onze slaapzak te kruipen, waar het gelukkig wel lekker warm was.

’s Ochtends ontbeten we met (zelfgemaakte) havermout pakketjes en pakten we de boel weer in. In Soesterberg aten we lunch waarna we begonnen aan het grootste deel van onze wandeling richting de paalcamping Kaapweg. In totaal hebben we op zaterdag 16 km gewandeld. De wandeling liep door mooie bossen waarbij het in sommige stukken wat drukker was en bij andere stukken weer minder druk. Aan het eind van deze wandeling kwamen we weer in het donker aan. Alleen deze keer wachtte er een aangename verassing, er brandde namelijk al een vuurtje. Op deze paalcamping was het wat drukker en we hebben nog gezellig rond het vuur kunnen kletsen. Ook probeerden we de kant en klare chocolade mousse van Adventure Food, deze was verrassend lekker.

Toen we ’s ochtends wakker werden was het een drukte om ons heen. Een fietspad lag aan een kant van de paalcamping, een ruiterpad aan de andere kant. Veel mensen waren bezig met hun zondagse wandeling en vlak bij de tent stonden mensen een uil te fotograferen. Ook scheen het zonnetje erg mooi door de bomen. Tijdens het ‘opfrissen’ aan het begin van deze dag kon ik mooi gebruik maken van mijn nieuwe mini toilettas. Ik kocht namelijk de Vaude Bobby toen we bij de Zwerfkei waren. Hij weegt maar 100 gram en is eigenlijk een mini versie van de Reisenthel toilettas. Er past niet zo veel in, maar mijn afgezaagde tandenborstel past precies ook een klein handdoekje past er bij. Nadat ik blij gebruik had gemaakt van mijn nieuwe aankoop was het tijd om te ontbijten en in te pakken, zodat we weer terug konden wandelen naar Soest. Het eerste deel van de terug tocht was nog door het bos, waar je goed kon merken dat het zondag was. Het tweede deel liepen we door de bebouwing van Soest, dit vind ik persoonlijk wat minder leuk.

De terreinen waar we sliepen, Austerlits en Kaapweg, zijn nu allebei gesloten. Austerlits was een mooie paalcamping in het bos en had een waterpomp, rond 10 meter van de pomp mocht je kamperen. Kaapweg was ook een leuke paalcamping. Je mocht hier vuur stoken wanneer je de brandweer hierover verwittigde, wat ik een erg goede regeling vind.

Wat betreft de gear die ik mee nam noemde ik net al mijn nieuwe toilettas, maar ik nam natuurlijk nog veel meer mee. Om een goede paklijst te maken gebruik ik tegenwoordig Lighterpack. Als je nieuwsgierig bent wat ik allemaal bij me had kun je hier een kijkje nemen. Bij veel gear staat een linkje naar een webshop waar je het zou kunnen kopen. Zoals je ziet staat er geen tent op deze paklijst. Dit komt omdat we de spullen verdeeld hadden, ik had de kook benodigdheden en een vriend droeg de tent.