Het is al een tijdje geleden, maar in augustus 2018 zijn we in de Biesbosch wezen kanoën. Nu het weer wat mooier weer begint te worden en steeds meer mensen na denken over een vakantie in Nederland leek het me leuk om dit avontuur met jullie te delen. Het idee om te gaan kanoën hadden we verzonnen op vakantie in Slovenië, daar was het helaas niet gelukt om te gaan kanoën. Maar de Biesbosch was een goed alternatief, zeker omdat er twee paalcampings liggen die met de boot te bereiken zijn. 

De eerste nacht verbleven we op natuurkampeerterrein de Knotwilg, die al in de Biesbosch ligt. Dit is een goede plek waar vanuit je een dag of meerdere dagen kunt gaan kanoën. Toen wij er waren was de camping best druk, maar gelukkig hadden ze nog een plekje voor ons. Ook maakte we dankbaar gebruik van de algemene koelkast en vriezer. Door de hitte was het helaas niet toe gestaan om een kampvuurtje te maken, maar hier is wel de gelegenheid voor op deze camping.

Vanuit de camping bereik je gemakkelijk Jachthaven van Oversteeg, waar je kano’s, en nog meer watervervoersmiddelen, kunt huren. Alle spullen stopte we zo veel mogelijk in drybags, zodat als er iets mis ging we de belangrijke dingen droog hielden. Dit bleek een verstandige keuze, want niet iedereen heeft het helemaal droog gehouden.

In de Biesbosch liggen twee paalcampings die je per boot kunt bereiken, Jonge Deen / Paardenkop en de Bevert. Wij overnachtte op Jonge Deen / Paardenkop. De plek was erg druk toen we aankwamen, maar onze tent / hangmat konden er gelukkig nog bij staan. Mocht ik nog een keer hier willen overnachten zou ik zelf niet meer in een weekend in de zomer gaan. Ik vind het persoonlijk leuker om de rust op te zoeken met wat minder mensen.

Midden in de zomer gaan kanoën heeft ook zeker voordelen. Zo was het weer prachtig, konden we ’s avonds nog heerlijk zwemmen en heeft het niet geregend. Als bijkomende bonus zag ik, vanuit mijn hangmat een hertje toen ik wakker werd.

Er zijn veel routes die je door de Biesbosch kunt kanoën, waaronder groter en dieper water, maar ook kleine aftakkingen. Wij peddelde wat rond over de verschillende routes om zo van alles mee te maken. Na twee dagen peddelen kon ik mijn (ongetrainde) armen goed voelen, en had ik denk ik niet nog een dag langer kunnen kanoën. Al met al zou ik het zeker aanraden om een keer te gaan kanoën en paalkamperen in de Biesbosch. Het geeft je een heel nieuwe ervaring om al je gear mee te nemen in de kano, in plaats van op je rug.

Heb jij wel eens gekanood in de Biesbosch?

Gear: Zakmes, Klein stoeltje, Hangmat, DD Tarp, Drybags.