Op iets meer dan 200 km van Utrecht (ongeveer twee en een half uur rijden) ligt het plaatsje Wuppertal. Op het eerste gezicht is dit niet echt een bijzondere plaats, maar ze hebben wel een bijzondere trein. In Wuppertal is namelijk een zweeftrein ofwel Schwebebahn, die voor een groot gedeelte boven de rivier de Wupper ‘zweeft’. Vorig jaar bezocht ik Wuppertal en maakte ik ritjes met de Schwebebahn. 

Wuppertal Schwebebahn 6

Zoals je misschien al gemerkt hebt bij het lezen van mijn artikel over EtraSchicht ben ik fan van de industriële bouwstijl in het Ruhrgebied. De Schwebebahn is geopend in 1900, is 13,3 km lang en telt 20 stations. De trein is boven het water gebouwd omdat er geen plaats was voor een spoorbaan in de stad. De stations liggen dan ook gedeeltelijk boven de rivier en tussen de perrons is gaas of metaal hekwerk gemaakt zodat mensen niet naar beneden kunnen vallen. Het instappen bij de Schwebebahn was de eerste keer best een beetje eng. De wagon schommelt omdat hij los hangt van het perron, dus je kunt naar beneden kijken.

Wuppertal Schwebebahn 2

De trein rijdt/zweeft erg vaak, door de weeks zelfs elke 4 minuten, hierdoor hoef je niet echt op te letten hoe laat je naar de trein gaat. Voor de Schwebebahn kun je een enkel ticket kopen, maar ook een dagkaart. De dagkaart koop je bij de automaten op de stations en moet je daarna op het perron afstempelen zodat hij die dag geldig is. Dit staat niet zo duidelijk aangegeven en wij waren dit dus vergeten. Af en toe komt er een controleur in de trein die een paar stations meereist en de tickets controleert. De dagkaart is voordeliger als je met meer personen gaat en levert zeker zijn geld op als je regelmatig in en uit de trein wilt.

Wuppertal Schwebebahn 1

Het grootste gedeelte van de Schwebebahn (10 km) loopt boven de rivier, maar er loopt ook een stuk boven de straat. Ook dit is erg leuk om te zien en natuurlijk om onderdoor te lopen. Naast het rijden met de Schwebebahn heb ik in Wuppertal ook een aantal geocaches gevonden.

Wuppertal Schwebebahn 5

Als je een extra bijzondere rit wilt in Wuppertal kun je met de keizerwagen gaan. Deze is gebouwd in 1900 en rijdt voor speciale gelegenheden. Op de foto’s op internet ziet deze wagen er erg mooi uit, maar helaas hebben wij hem niet in het echt gezien. Wel heb ik recht achter de machinist gezeten. De machinist kun je goed observeren omdat hij in een soort glazen hokje zit. Dit was erg leuk omdat je dan ook recht voor de trein kunt kijken en dus kunt zien wat er aan komt. Achterin de trein zit ook glas, hierdoor kun je dus ook zien wat er achter de trein gebeurd.

Ben jij wel eens met een zweeftrein meegeweest?