Roemie Deel1 3

Vorige week liet ik een overzicht zien van de roadtrip door Roemenie die ik samen met mijn vriend maakte. Om wat uitgebreider over alles te kunnen schrijven vind je in dit artikel een verslag van de eerste drie dagen van deze trip.

Dag 1: Rijden naar Targu Mures

100 km

Aan het eind van de middag kwamen we aan op het vliegveld van Cluj-Napoca waar de meneer van het auto verhuur bedrijf ons al stond op te wachten. Na het nodige papierwerk vertrokken we meteen richting Târgu Mureş om daar onze eerste twee nachten door te brengen.

Roemie Deel1 1Onderweg kwamen we gelijk al een paard en wagen tegen, ik vond dat zo leuk om te zien omdat wij die hier in Nederland helemaal niet hebben.

In Târgu Mureş sliepen we in Hotel Plaza, hier mochten we zelf onze kamer kiezen door middel van plaatjes op een groot scherm. Ook was dit gelijk het meest luxe hotel van heel onze roadtrip met een wellness. Na een broodje bij de McDonalds zijn we lekker gaan slapen.

Dag 2: Targu Mures

0 km

Op de tweede dag was het tijd om Târgu Mureş te verkennen. Na het meest luxe ontbijt wat ik ooit had gehad (inclusief champange) kwamen we tot de ontdekking dat we de batterij van de spiegelreflex camera vergeten waren. Terwijl we van de mooie gebouwen van de stad genoten en een aantal geocaches zochten hebben we daarom ook rondgekeken of we ergens een nieuwe batterij konden kopen, dit was helaas zonder resultaat.

Roemie Deel1 2

Dit is het Cultural Palace, een erg mooi gebouw. Helaas was het dicht op de dag dat wij er waren want van binnen schijnt het ook erg mooi te zijn.

Roemie Deel1 3

Vanaf het Cultural Palace hoef je je hoofd maar een klein stukje te draaien om dit mooie gebouw te kunnen zien. Als ik het goed heb was dit vroeger het stadhuis en word het tegenwoordig als provinciehuis gebruikt.

Roemie Deel1 4

Via Bulevardul Cetății, wat een straat is met super veel bankjes (echt leuk om te zien), zijn we naar Biserica de lemn gewandeld. Dit is een houten kerk die ik graag wou zien. In Roemenië heb je in de provincie Maramureș heel veel van dit soort houten kerken, maar hier zouden wij niet komen met onze roadtrip.

’s Avonds aten we in het restaurant Laci Csarda, hier hebben we heerlijk gegeten onder het genot van live muziek. Als je ooit in Târgu Mureş komt moet je hier zeker gaan eten.

Dag 3: Via Praid naar Lacu Rosu

140 km

Roemie Deel1 8

Onderweg kwamen we veel ooievaars tegen…

Roemie Deel1 9

En natuurlijk ook weer paard en wagen.

Roemie Deel1 7

Als je goed kijkt op bovenstaande foto zie je op de bus het logo van 9292 ov ;-)

Dit is de ingang van de zoutmijn in Praid. De mijn was lastig te vinden omdat Praid een heel klein dorpje is en er niet echt bordjes staan met aanwijzingen. Nadat we al een rondje hadden gereden hebben we de auto geparkeerd om het te voet verder te verkennen. We vonden een tickethuisje waarin een mevrouw zat die zei dat we op moesten schieten want de laatste bus die de zoutmijn in ging zou bijna vertrekken. Wij kochten snel een kaartje en haastten ons naar de bus. Eenmaal in de bus merkten we dat er geen chauffeur was en 10 minuten later vertrokken we pas. Na een hobbelig ritje naar beneden moesten we ook nog een hele lange trap af om uiteindelijk in de zoutmijn te komen.

Roemie Deel1 6

De zoutmijn binnen was echt enorm. Veel mensen met longproblemen komen hier omdat het zoutgehalte in de koude lucht een goede werking op de longen zou hebben. Je kunt ook een soort strippenkaart voor een behandeling in de zoutmijn kopen. Ook kon je er eten en voor kinderen waren er speeltoestellen, er was zelfs een hoekje ingericht als kerk.

Roemie Deel1 9

Uiteindelijk kwamen we aan in Lacu Roşu, dit is een klein dorpje bij een meer. Dit meer is waarschijnlijk ontstaan door een landverschuiving waardoor een stuk bos onder water is komen te staan. Hierdoor zie je de boomtoppen net boven het water uit komen. Het begon al te schemeren toen we hier aan kwamen dus helaas konden we niet meer met een bootje het water op. We hebben gegeten en geslapen bij Hotel Lacu Roşu.

Het is een vrij lange post geworden over de eerste 3 dagen van onze roadtrip door Roemenië. Binnenkort komt er een vervolg =)