Op 16, 17 en 18 Februari heb ik met een aantal vrienden weer een heerlijk weekendje gekampeerd. Deze keer ging de reis naar Natuurkampeerterrein de Veenkuil in Flevoland. Het was een geweldig gezellig weekend waarin we weer veel bezig waren met de simpele dingen van het leven; koken, kampvuur en kletsen.

Op vrijdag vertrokken Jeroen en ik rond 4 uur vanuit huis met een auto vol kampeerspullen. We moesten netjes inpakken want op het station van Zwolle zouden we twee vrienden oppikken die inclusief bagage nog in de auto moesten passen. Gelukkig pastte alles net en reden we afgeladen richting Natuurkampeerterrein de Veenkuil. Daar kwamen we aan toen de zon net onder was. In het laatste beetje licht van de dag hebben we de tenten opgezet waarna we al snel begonnen met koken.

Ons avondeten was simpel en lekker; wraps. Ondertussen deed ik de eerste poging om water te koken in mijn nieuwe Kelly Kettle.  Later zou blijken dat dit de enige geslaagde was. Na een snelle afwas sloten we ons aan bij het kampvuur, waar al een ander groepje zat. Het vuur brandde goed en het was heerlijk om bij op te warmen, helemaal met een warme kop chocolademelk. We maakten het niet zo laat bij het kampvuur en zochten onze slaapzakken op.

Natuurkampeerterrein de Veenkuil is een terrein van Staatsbosbeheer met 40 plaatsen dat het hele jaar open is. Tijdens de wintermaanden zijn er beperkte sanitaire voorzieningen, namelijk één douche, twee toiletten en twee wastafels. Betalen op de camping doe je via de zuil. Dit is, als je het eenmaal door hebt, eenvoudig. Het kampeerterrein ligt aan een meertje waar je omheen kunt lopen (ongeveer een uurtje) en ’s zomers in kunt zwemmen en varen. Ook is er een mogelijkheid om op een kampeervlot te slapen en hebben ze een boomplateau om op te kamperen. Een belangrijke reden dat wij deze camping kozen is dat je hier vuur mag stoken, dat er een overdekte vuurplaats is en dat er potten/kacheltjes zijn waarin je een vuurtje kunt maken.

De nacht was koud. Helaas bleek mijn slaapzak zelfs met extra fleece binnenzak mij niet warm genoeg te houden en ben ik veel wakker geweest ’s nachts. Ik had het heel de tijd net te koud om lekker door te kunnen slapen. Gelukkig kreeg ik van het ontbijtje met spek, ei en kaas veel energie. Na het ontbijt gingen we op pad naar Emmeloord om inkopen te doen voor het culinaire feest van die avond. Er stond namelijk pulled pork, koolsla en apple crumble op het menu.

Terug van de boodschappen zijn we gelijk voorbereidingen gaan treffen voor het avondeten. Er werd gesneden, gemengd, geschild en gestookt. Het stoken was nodig om een goed vuurtje te maken waar de Dutch Oven op kon komen te staan waarin we het vlees en de apple crumble gingen bereiden. Ondertussen kwamen er ook steeds meer van onze vrienden aan op de camping die het gezellige culinaire kampvuurfeest niet wilden missen.

De avond was gezellig, het eten was lekker en de nacht was kort. Zondag ging iedereen weer tevreden naar huis. Ik ook, ondanks de koude nachten. Een aantal van ons liepen nog een rondje rond het meer, dit is een leuke korte wandeling die je gemakkelijk vanaf de camping maakt.

Natuurkampeerterrein de Veenkuil is een leuk terrein met veel mogelijkheden. De boswachters waren aardig en de faciliteiten voldeden. Wel vond ik het erg druk op de camping tijdens ons winter kampeerweekendje. Leuk dat steeds meer mensen winterkamperen zo kunnen waarderen.

Waar ga jij het liefste winterkamperen?

Gebruikte Gear: Tent (oud) | Kelly Kettle (Bushcraftshop.nl) | Dutch Oven (Bushcraftshop.nl) | Ticket to the Moon Tarp (A.S.adventure.nl) | DD Hammocks Tarp (Bushcraftshop.nl) | Hex Symmetric Rainfly (Hennessy Hammock)