Afgelopen weekend was het tijd voor een echt microavontuur. Mijn vriend en ik gingen namelijk wildkamperen. Dit mag in Nederland en België op een aantal plaatsen die aangeven staan als bivakzone (België) of paalkampeerplaats (Nederland). Nabij Leuven liggen twee bivakzones. Wij kozen er één uit en gingen hier een nachtje slapen.

Duur: 2 dagen, 1 nacht

Plaats: Meerdaalwoud (België)

Uitdaging: ‘wildkamperen’

Microadventure Bivakzone Meerdaalwoud 2

Toen we vertrokken vanuit Leuven regende het een beetje, maar hierdoor lieten we ons niet tegenhouden. We namen voor een groot stuk de bus waarna we te voet verder gingen naar de bivakzone.

Microadventure Bivakzone Meerdaalwoud 3

Onderweg naar de bivakzone vonden we een aantal geocaches, waaronder deze enge spin.

Microadventure Bivakzone Meerdaalwoud 4

Het bleef regenen dus ik gebruikte de regenhoes van mijn Quechua daypack.

Microadventure Bivakzone Meerdaalwoud 5

Bij het aankomen bij de bivakzone moest je je inschrijven in de map. Ook lagen hier de huisregels en informatie over het gebied. Er mogen maximaal 3 tenten of 10 personen op de kampeerplek staan. De belangrijkste regel is dat je de natuur moet respecteren, dit betekent dus geen lawaai maken en je afval mee nemen.

Microadventure Bivakzone Meerdaalwoud 8

In Nederland heet deze vorm van wildkamperen paalkamperen omdat je in een cirkel van 10 meter rond de ‘paal’ moet blijven. De paal is vaak een waterpomp waarmee je grondwater kunt oppompen. Dit water is dus niet drinkbaar.

Microadventure Bivakzone Meerdaalwoud 7

Deze bivakzone heeft een bostoilet. Dit is een hokje met een ouderwets gat in de grond. Na de grote boodschap moet je hier wat zaagsel in strooien. Ik vond de geur van het bostoilet erg meevallen.

Microadventure Bivakzone Meerdaalwoud 6

Er is ook een plek waar je vuur mag stoken. Doordat de vuurschaal overdekt is dooft het vuur niet meteen als er een beetje regen valt. Ook zijn er een aantal fijne zitplaatsen gemaakt. San de andere kant van deze cirkel hebben de zitplaatsen zelfs een rugleuning.

Microadventure Bivakzone Meerdaalwoud 9

Hier staat onze tent. Zoals je kunt zien is de bivakzone erg ruim, want we waren niet alleen. Na het opzetten van de tent zijn we lekker gaan eten, want je krijgt trek van in de buitenlucht verblijven.

Microadventure Bivakzone Meerdaalwoud 11

De avond was nog erg mooi en uiteindelijk ook droog. ’s Nachts was het ongeveer 12 graden, dus helemaal niet koud. We hebben in onze tent nog gezellig gekaart totdat we in slaap vielen.

Microadventure Bivakzone Meerdaalwoud 12

De volgende ochtend zijn we op de terugweg langs de minnebron gewandeld. Het water kun je rechtstreeks uit de bron drinken. Ook zal het water geneeskrachtige eigenschappen hebben. Op deze plek ligt een earth cache die we hebben gevonden.

En hiermee eindigde ons microavontuur alweer. We zijn ter afsluiting van dit avontuur en om de start van het nieuwe academiejaar te vieren nog lekker wat gaan eten in het centrum van Leuven.

Lijkt het jou leuk om te kamperen op een bivakzone of paalkampeerplaats?