Naast kamperen vind ik een stedentrip zo nu en dan ook erg leuk. Over een stedentrip naar Polen kan ik alleen maar goede dingen vertellen. Krakow is een leuke knusse stad waar je gemakkelijk vanaf Eindhoven heen vliegt. Er valt genoeg te beleven, je kunt er bijzondere dagtrips ondernemen en lekker eten. In dit artikel vertel ik je meer over Krakow.

In december 2016 ben ik al in Warsaw geweest, dit beviel zo goed dat we ongeveer een jaar later weer naar Polen wouden. Zodoende gingen we in november 2017 naar Krakow en twee vrienden sloten zich bij ons aan. We vlogen op donderdag heen en op dinsdag terug. Voor de 5 nachten in Krakow hebben we deze airbnb gehuurd die op een fijne locatie in het centrum ligt. In dit artikel zal ik bespreken wat voor gave dingen je kunt zien/doen/eten in Krakow. Hopelijk kan ik jou hiermee inspireren ook op stedentrip naar Krakow te gaan.

Zien/doen

Het stadscentrum van Krakow is niet erg groot maar wel heel gezellig. Je hebt een aantal winkelstraten, maar je moet niet verwachten hier goed te kunnen shoppen. Het marktplein is groot; in het midden ligt de markthal met allemaal souvenirkraampjes erin en hiernaast staan allemaal koetsjes waarmee je een rondrit door de stad kunt maken. Ook ligt aan het plein de Mariakerk waar een aantal keer per dag een trompettist uit het raampje van de toren speelt. Onder de markt ligt het Underground museum waar je meer kunt leren over de geschiedenis van Krakow.  Verder is het ook zeker de moeite om langs Barbakan te lopen en het Wawel kasteel te bezoeken. Wij bezochten het Wawel kasteel zelf niet, hiervoor moet je op voorhand tickets boeken en helaas waren we hier te laat voor. Als laatste is ook leuk om een aantal uren door de Joodse wijk Kazimierz te lopen.

Vanuit Krakow kun je gemakkelijk een dagtrip ondernemen naar Auschwitz. Natuurlijk moet je dit wel willen want het maakt je stedentrip een stuk zwaarder. Ik vond het erg indrukwekkend om hier naar toe te gaan en was blij dat ik het met fijne mensen kon bezoeken. Wij hadden via onze Airbnb-host een chafeur geregeld die ons eerst naar Auschwitz reed en daarna naar Auschwitz-Birkenau. We gingen rond met een tour wat helaas verplicht is in Auschwitz (in Auschwitz-Birkenau mag je wel zelf rond lopen).

Een heel andere tour die we ondernamen was naar Nova Huta, met Crazy Guides. We kozen voor de Communism Deluxe Tour, welke heel leuk was. We werden rondgereden door de wijk en kregen van alles te horen wat we anders nooit geweten hadden. De tour was relaxt met ruimte voor vragen. We bezochten een communistisch restaurant, appartement en een milk bar. Ik zou deze tour aan iedereen aanraden.

Eten/drinken

Iets wat ik erg kan waarderen in Polen is de warme chocolademelk. Misschien denk je eerst: ‘warme chocolademelk, hoe bijzonder kan dit zijn?’ maar ik beloof je dat dit heel anders is dan de chocomelk in Nederland. Deze lekkere warme chocolademelk kun je in Krakaw bijvoorbeeld drinken bij Karmello of E. Wedel. Maar ook voor een kopje thee kun je goed in Krakow terecht. Je kunt bij Czajownia namelijk kiezen uit 100 soorten thee!

Behalve warme chocolademelk drinken kun je in Krakow ook lekker eten. Zo aten we pizza bij Boscaiola en lekker Indiaas eten bij India Masala. Iets wat ik vind dat iedereen moet proberen wanneer je in Polen bent is Pierogi. Dit zijn gevulde deegflapjes (dumplings). Je kunt Pierogi bijvoorbeeld bij Przypiecek eten, wat lijkt op een Nederlandse snackbar maar dan met Pierogi. Naast de wat meer traditionele restaurants zie je ook hippere dingen voorbijkomen. Bij Nova Krova kun je bijvoorbeeld alleen maar veganistisch eten bestellen. Ze verkopen hier verschillende burgers die allemaal erg lekker zijn. Als laatste kun je ook naar een nieuw hip uitgaansgebied net ten westen van het stadscentrum in/bij een oude sigarettenfabriek. Hier aten wij bij Międzymiastowa.

Ook ’s avonds valt er genoeg te beleven in Krakow. Wodka drinken is iets dat je zeker moet doen, bijvoorbeeld bij de Wodka bar. Ze hebben hier heel veel verschillende soorten wodka, waar je een proef plankje van kan laten samenstellen. Ook is er een soort ‘Pub’ in House of Beer en kun je poolen bij Krawat. Een van mijn favoriete plekken waar we geweest zijn was de Cybermachina Game Pub, waar je computer- en bordspelletjes kan spelen in de kelder.

Ik hoop dat ik jou met dit artikel heb kunnen inspireren om ook een stedentrip naar Krakow te plannen. Mocht je nog geen airbnb account hebben en binnenkort wel zo’n tof appartementje willen huren voor je stedentrip, dan kun je met deze link 30 euro reistegoed verdienen.

Wat vind jij van Krakow?