In 2017 zag ik op Let’s Go Outdoor een Kelly Kettle. Dit is een ketel waarmee je heel efficiënt op een vuurtje van sprokkelhout water kunt koken. Ik vond hem meteen erg leuk en interessant, maar kocht hem niet omdat ik het geen veelzijdig ding vond. Uiteindelijk heb ik mezelf toch overgehaald om de Kelly Kettle te kopen en gaf hem aan mezelf als kerstcadeau. In dit artikel lees (en zie) je wat ik van de Kelly Kettle vind.

De Kelly Kettle komt in drie maten; trekker (0.6 liter), scout (1.2 liter) en base camp (1.6 liter). Ik besloot voor de middelste maat te gaan, de scout. Wanneer je de doos opent vind je de keetel zelf, de basis waar je een vuurtje in maakt en een transportzakje. De Kelly Kettle heeft een hengsel met houten handvat en een oranje stop aan een ketting. Het is belangrijk dat je de stop er niet in laat zitten tijdens het koken van water. Alles bij elkaar weegt het 1kg.

Over het ontwerp van de Kelly Kettle is goed nagedacht. In de dubbele wand zit het water waardoor er in het midden een gat is. Dit middenstuk functioneert als schoorsteen wanneer je de Kelly Kettle op de basis zet. Hierdoor wordt de warmte van je vuurtje effectief afgegeven aan het water.

Ik was erg enthousiast om mijn Kelly Kettle voor het eerst te gebruiken. Daarom heb ik de eerste keer dat ik hem heb gebruikt gefilmd (hieronder kun je het filmpje bekijken). Het ging nog niet zo gemakkelijk als ik had gehoopt, maar ik denk dat dit voornamelijk aan mijn vuur-maak-skills ligt. Verder ben ik heel tevreden. Wanneer je een goed vuurtje hebt kookt het water snel. Ook schenk je het water gemakkelijk uit de ketel in je kopje. En, naast dat het er ontzettend tof uit ziet, kun je een vrij grote hoeveelheid water in één keer koken.

Mijn Kelly Kettle is denk ik niet iets wat ik snel mee zal nemen wanneer ik alleen met m’n backpack op pad ga. Hoewel hij niet zwaar is, neemt de Kelly Kettle wel heel veel ruimte in bij het vervoeren.  Hij word ook snel vies, dit is logisch omdat je hier natuurlijk een houtvuurtje in stookt. Maar dit maakt wel dat ik vind dat je het transport zakje echt nodig hebt.

Nu denk je natuurlijk: “dat is inderdaad geen veelzijdig stukje gear, waarom heb je het toch gekocht?” Ik ben overgehaald toen ik zag dat er voor de Kelly Kettle ook een pot support te koop is. Deze pot support kun je boven op de schoorsteen zetten waardoor je er een pannetje op kwijt kan. Ook is er een hobo stove te koop, deze zet je op de basis waardoor je er op kunt koken. Over deze accessoires zal ik later meer vertellen.

De Kelly Kettle scout is te koop bij de Bushcraftshop, hier zijn ook de andere modellen en de accessoires te koop.

Heb jij ook een Kelly Kettle? Of wil je er ook een kopen?