Afgelopen zomer ben ik met mijn vriend op road trip geweest. Tijdens onze reis trokken we met de motor van camping naar camping. Nu vraag je je misschien af waar wij dan stroom voor nodig hadden, want ons tentje hoeft geen stroom en de andere kampeerspulletjes ook niet. Maar onze beide helmen hebben een communicatiesysteem ingebouwd die elke twee dagen opgeladen moest worden. Hiermee konden we onderweg met elkaar praten, anders werden de uren op de weg wel heel erg saai. In dit artikel vertel ik hoe we dat zonder stopcontact hebben opgelost.
Ons eerste idee was om de dag stroom nemen op de camping. Dit zou betekenen dat we een grote verloopstekker mee zouden moeten nemen. Helaas zaten we al vrij krap in de ruimte, daardoor werd dit idee al snel aan de kant gezet. Het tweede idee was om de helmen in de toiletruimte van de campings op te laden. Alleen een groot nadeel van dit idee is dat we onze helmen niet niet heel de tijd in de gaten konden houden. Als een helm valt hoef je hier aan de buitenkant niks van te zien, maar de binnenkant is dan wel beschadigd en zal je op de motor minder goed beschermen. Dus dit tweede idee was ook niet waar we naar op zoek waren.
Ik had wel eens ergens gelezen dat er draagbare zonnepanelen waren, maar ik ging er van uit dat deze groot, onhandig of zwaar waren en daardoor niet geschikt voor onze road trip. Toen kwam ik op de website van Xtorm terecht, waar ik een heleboel mooie producten ontdekte. Ik vergeleek de draagbare zonnepanelen van Xtorm met die van andere merken en kwam al snel tot de conclusie dat ze hele mooie producten verkopen. Toevallig kwam ik ook nog een aanbieding bij de ANWB tegen waarbij de Xtorm Solarbooster 11 Watt Panel afgeprijsd was, dus toen was de keuze snel gemaakt. Over de Xtorm Solarbooster 11 Watt Panel heb al eerder iets geschreven op mijn blog.
Een deel van onze uitdaging om zonder stopcontact op road trip te gaan was door het Xtorm zonnepaneel opgelost. Hierdoor konden we wanneer de zon scheen onze helmen (en eventueel ook telefoons) opladen. Alleen wanneer de zon niet scheen kon er ook niks worden opgeladen. Dit hebben we opgelost door een powerbank mee te nemen. Powerbanks zie je tegenwoordig heel veel, maar ze zijn vaak maar klein en leveren niet zo veel vermogen. Ook kunnen sommige goedkopere powerbanks kwetsbaar zijn als je ze bijvoorbeeld laat vallen. Xtorm stuurde mij de Waterproof Power Bank Xtreme 9000 welke een capaciteit heeft van 9000 mAh. Deze kon worden opgeladen op zonnige dagen en op minder zonnige dagen konden we de stroom gebruiken.
Ik vond het erg leuk om over ons stroom “probleem” na te denken en uiteindelijk tot een goede oplossing te komen. Op zonnige dagen pakten we als we op de camping aan kwamen als eerste het zonnepaneel uit en sloten deze aan op de helmen of op de powerbank. De Xtorm Solarbooster 11 Watt Panel heeft twee aansluitingen dus we hadden ze ook allebei tegelijk aan kunnen sluiten, alleen we hebben gemerkt dat dan de opbrengst verdeeld word tussen de apparaten en ze dus minder snel laden. We hebben geen enkele dag zonder stroom gezeten dus onze oplossing was zeer geslaagd.
Ik zou het zeker aanraden om met een zonnepaneel en powerbank op vakantie te gaan. Wij hadden natuurlijk veel stroom nodig voor het communicatiesysteem van onze helmen. Maar als je alleen stroom nodig hebt om bijvoorbeeld je telefoon op te laden zou je ook alleen een zonnepaneel of alleen een powerbank kunnen mee nemen afhankelijk van het seizoen en hoe lang je weg gaat. Ik vind het vooral heel leuk dat je onafhankelijk en in principe zelfvoorzienend bent in je stoom. Daarom hoop ik deze zomer mijn Xtorm zonnepaneel en powerbank weer te kunnen gebruiken tijdens het kamperen!