Bij sommige mensen zit het kamperen in het bloed, het is dan ook lastig als dit een tijdje niet kan of mag. Door maatregelen van het corvid-19 beleid is het op dit moment zo dat als je wilt kamperen je eigen sanitair moet mee nemen. Op 1 juli gaan als het goed is de sanitaire gebouwen op campings weer open, maar ik kan me voorstellen dat je ook dan nog eigen sanitair wilt gebruiken. Daarnaast kun je deze eigen sanitaire voorzieningen ook altijd nog gebruiken als je ergens ‘wild’ gaat kamperen. In dit artikel laat ik onze oplossingen zien.

In mijn Volkswagen LT28 busje heb ik een toilet emmer staan. Deze staat er al een tijdje in voor de hoge nood ’s nachts, dit is helemaal fijn als het koud buiten is. Ik heb geen badkamer’tje of andere ruimte waarin je je kunt afzonderen in mijn bus, dus als je met meerdere mensen kampeert is dit niet zo handig. Het is de meest eenvoudige sanitaire oplossing die je kunt hebben. Ik snap dat dit niet voor iedereen is, maar misschien spreken een van de sanitair opties die ik hieronder bespreek je dan wel aan.

Er zijn namelijk nog veel meer opties om een toilet mee te nemen tijdens het kamperen. Er is bijvoorbeeld de bekende porta potti, een chemisch toilet. Toen wij gingen kamperen zagen we veel mensen deze gebruiken. Maar wij gebruikte iets anders, namelijk een composttoilet. Het idee is eenvoudig, het is een emmer en nadat je naar het toilet bent geweest strooi je er een laagje zaagsel over. Op de foto’s hieronder zie je het zelfgemaakte model. Hij is ondertussen al 3 jaar oud, maar was nog nooit gebruikt. Daar hebben de huidige maatregelen, dat de campings open zijn zonder sanitaire voorzieningen, verandering in gebracht.

Als je het composteren echt goed wilt doen moet je de urine scheiden van de ontlasting. Hierdoor zal het ook veel minder stinken. Er zijn bijvoorbeeld toiletbrillen die de urine apart opvangen, zoals de Privy 500. Dit maakt het bouwen van een composttoilet eenvoudig. Mocht je het niet apart op willen vangen dan zou je nog kunnen overwegen om een sterk absorberend materiaal te gebruiken, bijvoorbeeld houtkorrels (die je voor de kattenbak gebruikt).

Qua douches zijn er ook verschillende keuzes die je kunt maken. Ik had een tijd lang een simpele douche zak. Deze zijn goedkoop in aanschaf, maar naar mijn mening wat minder makkelijk in gebruik. Je moet deze zak namelijk ophangen zodat, door de zwaartekracht, het water gaat stromen. Ook is de ‘douche kop’ die bij dit soort douches zit niet ideaal. Daarom zijn we overgestapt naar de zonnedouche van Decathlon. Hierbij bouw je druk op in de zak door te pompen, en hoef je de zak dus ook niet op te hangen. Ik vond hem zeer fijn in gebruik.

Om het af te maken heb je natuurlijk ook een plek nodig waar je in kunt douchen of naar het toilet kan, je eigen sanitair gebouw. Daarvoor is de decathlon douche tent goed geschikt, maar ze zijn ook van andere merken te koop. Om hierin te douchen zou je nog kunnen overwegen om er een vlonder in te leggen, zo krijg je geen modder aan je voeten en loopt het water gemakkelijk weg.

Wat zijn jou oplossingen voor kamperen met eigen sanitair?