Als je gaat kamperen kun je flink wat troep maken. Het is erg gemakkelijk om van reisverpakkingen mee te nemen met toilet artikelen. Eten kun je ook in klein formaat verpakkingen kopen (met veel meer verpakkingsmateriaal) en drinken neem je in flesjes mee. Ik ben nog lang geen groene kampeerder, maar ik vind groener kamperen wel een interessant onderwerp. Daarom deel ik vandaag een paar dingen die ik doe om te kamperen met wat minder afval en het dus groener te maken. Ook heb ik voor mezelf wat verbeterpuntjes die ik op een groene wishlist heb gezet.

Stroom

Iets waar ik heel weinig van gebruik tijdens het kamperen is stroom. Er gaan weinig elektrische apparaten mee, meestal alleen mijn telefoon, gps en fotocamera. Het opladen van deze apparaten probeer ik zo veel mogelijk te doen via zonne-energie, waar genoeg van is tijdens de zomer. Met de Xtorm mobile solar panel laad ik mijn apparaten op. Ook heb ik een goede powerbank, namelijk de Xtorm powerbank extreme 9000. Deze laad ik ook op met behulp van het zonnepaneel en gebruik ik om op minder zonnige dagen mijn apparaten op te laden. Dit vind ik zeker een vorm van groener kamperen!

Eten en drinken

Als je gaat kamperen moet je natuurlijk ook voldoende eten en drinken mee nemen. Want al heb ik wel een wildplukkaart, ik durf nog niet zo goed dingen uit de natuur te eten. Snacks kun je allemaal apart verpakt kopen, wat betekend dat je heel veel wikkels van deze snacks bij moet houden. Want je kun de wikkel van een snack niet zo maar in de natuur achter laten. Daarom koop ik vaak een grotere verpakking en stop deze in een plastieken afsluitbare doos. Hierdoor zijn je snacks ook beschermd tegen vocht en slecht worden en hoef je niet telkens er om te denken dat je de wikkel bij moet houden.

Kopje thee

Voor water neem ik altijd een fles of een waterzak mee. Deze kun je gemakkelijk bijvullen en vaak gebruiken. Nog een voordeel is dat het plastiek van mijn herbruikbare waterfles, de Aladdin Aveo, geen BPA bevat en dus beter voor je is. Koffie en thee kun je niet zo gemakkelijk uit een fles drinken, daarom neem ik ook vaak een emaille mok mee, deze zijn sterk en gaan lang mee.

Mijn groene wishlist

Zoals je ziet doe ik al een paar dingen aan groener kamperen, maar er zijn zeker nog dingen die ik kan verbeteren.

Zoals ik hierboven vertelde gebruik ik voor eten te vervoeren wel eens een plastieken afsluitbare doos. Dit is heel handig, maar ook vrij zwaar. En als de doos leeg is neemt hij nog steeds veel ruimte in. Op internet kwam ik herbruikbare boterhamzakjes tegen van keep leaf. Deze komen in vrolijke designs en kun je gewoon afwassen. Dit is zeker een item wat op mijn wishlist staat voor groener kamperen.

Ook koken kan op een millieu vriendelijkere manier. Er zijn namelijk branders waar je brandstof takjes en houtsnippers zijn die je gewoon van de grond opraapt. Dit is bijvoorbeeld de biolite campstove, die ook nog energie opwekt zodat je een lampje kunt branden of je telefoon kunt opladen. Deze brander lijkt me heel tof, omdat je niet afhankelijk bent van een winkel waar je brandstof moet kopen.

De laatste items die op mijn groener kamperen wishlist staan zijn groene producten voor persoonlijke verzorging. Zeker als je je in de natuur wilt wassen is het belangrijk dat je natuurlijk afbreekbare zeep gebruikt omdat de zeep rechtstreeks in de natuur terecht komt. Maar ook afwasmiddel en wasmiddel kunnen schadelijk zijn voor de natuur. Wel gebruik ik onze opvouwbare afwasteil, waardoor ik geen onnodig water verspil.

Wat doe jij om groener te kamperen?