Al voor een aardige tijd stond een goede hike-rugzak op mijn verlanglijstje, maar omdat ze nog best prijzig zijn bleef dat een tijd lang gewoon zo. Tot afgelopen december toen ik (vrij impulsief) de Gregory Deva 60 kocht. Ondertussen heb ik mijn nieuwe vriend dus al weer een half jaar en heb ik hem kunnen testen. In dit artikel kun je lezen wat mijn eerste indruk van deze rugzak is.

De Gregory Deva 60 is een damesrugzak van 60 liter. Omdat ik (blijkbaar) een korte rug heb, kwam ik vrij snel op deze rugzak uit. De schouderbanden en de heupband kunnen worden vervangen, waardoor deze rugzak helemaal aan te passen is naar je lichaam. Ik heb hierdoor de rugzak in maat M, maar de schouderbanden zijn maat S.

Gregory Deva 60 2

Draagcomfort

Voordat ik de Gregory Deva 60 op mijn rug deed had ik die dag al een aantal andere tassen gepast. Ik had vooral interesse in de Deuter rugzakken omdat ik deze er erg mooi uit vond zien en hierdoor had ik de Gregory Deva 60 zelf nooit gekozen. De medewerker bij de bever merkte op dat ik een erg korte rug heb en stelde voor om deze rugzak toch eens te proberen. Voor mij was dit duidelijk de meest comfortabele tas van de dag, zeker nadat de schouderbanden waren vervangen voor een kleiner paar.

Gregory Deva 60 6

Natuurlijk moest de Gregory Deva 60 zich ook nog bewijzen in de praktijk, daarom gingen we op microadventure. Het was voor mij erg wennen om met zo’n zware tas te wandelen en in het begin zat het ook echt niet lekker. Gelukkig kun je heel veel verstellen aan deze rugzak. Zo kun je extra rugpadding wel of niet gebruiken, de schouderbanden kunnen op twee hoogtes worden gemonteerd en natuurlijk kun je de lengte van de schouder-, heup- en borstband verstellen. Waarschijnlijk trok ik alles in het begin ook te strak aan, waardoor ik verschillende drukplekken kreeg. De tweede dag ging alles al een stuk soepeler en liep ik heel wat comfortabeler.

Gregory Deva 60 5

Functionaliteit

Wat ik het fijnste aan de Gregory Deva 60 vind is dat hij op twee manieren open kan. Je kunt de rugzak vanaf boven in- of uitpakken, maar ook vanaf de voorkant. De voorkant kan namelijk helemaal open geritst worden met een rits in een U-vorm waardoor je overal erg gemakkelijk bij kan. Ook heeft deze rugzak een regenhoes, twee heupzakjes en twee zijvakken waarvan 1 speciaal voor een waterfles waar je gemakkelijk bij kan tijdens het wandelen.

Gregory Deva 60 4

Een erg fijne extra van de Gregory Deva 60 is het kleine dagrugzakje wat er bij zit. Normaal gezien tijdens het wandelen stop je hier je waterzak in, waardoor deze netjes gescheiden zit van je andere spullen. Wanneer je op de camping bent of in je hostel is het erg handig als je ook een klein rugzakje hebt zodat je toch wat mee kan nemen als je bijvoorbeeld uit eten gaat. Zelf zal ik dit waarschijnlijk altijd vergeten mee te nemen en daarom vind ik het zo tof dat je altijd een klein rugzakje bij hebt met de Gregory Deva 60. Tijdens ons microadventure heb ik dit kleine rugzakje gebruikt toen ik ging douchen. Zo kon ik mijn handdoek en andere douchespulletjes gemakkelijk meenemen.

Gregory Deva 60 3

Ik kocht mijn Gregory Deva 60 bij de Bever, maar dit model is niet meer te koop. Wel is een nieuwer model te koop bij de Bever.