Vandaag wil ik jullie een tof stukje gear laten zien, namelijk de Omnia camping oven. Ondertussen heb ik de Omnia campingoven ongeveer een jaar en ik kan daarom ook met zekerheid zeggen dat ik enthousiast ben. Je hebt hem misschien al een keer voorbij zien komen op mijn blog in het artikeltje over het kamperen op Landgoed De Wielewaal. De Omnia camping oven is niet iets wat je makkelijk mee neemt in de rugzak, maar hij is ideaal voor kampeerweekendjes met de LT.

De Omnia campingoven is een oven die je op het gasfornuis gebruikt. Je tovert je gasfornuis op deze manier om tot een oven. Je kunt dan dus ook allemaal lekkere dingen bakken, zoals cake, broodjes, maar ook hartige gerechten. Tot nu toe heb ik er een ovenschotel, worteltaart, afbakbroodjes en cinnamon rolls in gemaakt en ik verheug me al op de gerechten die ik nog meer ga maken.

Mijn kampeervrienden worden altijd enthousiast als ik de Omnia uit mijn LT haal om iets te bakken, daar doe ik het natuurlijk ook een beetje voor. De Omnia komt trouwens in een handig opberg zakje met een foldertje waar ook een paar recepten in staan, zo kun je gelijk aan de slag.

Het principe van de Omnia campingoven lijkt op die van een wonderpan. Je hebt een onderstel dat je eerst verwarmt, daarop zet je de ronde vorm met een gat in het midden en dit sluit je af met een deksel. De warme lucht kan hierdoor aan de onderkant en de bovenkant van je gerecht komen. Op de website van Omnia leggen ze dit uit.

Ik vind de Omnia zelf handig in gebruik. De temperatuur is goed te regelen door de vlam van het gasfornuis hoger of lager te draaien. De baktijd is hierdoor ongeveer hetzelfde als thuis in een gewone oven. Hou er dus wel rekeningen mee dat je gas verbruik wat hoger ligt wanneer je de Omnia veel gebruikt. Ook vind ik hem makkelijk schoon te houden, er zijn niet zo veel onderdelen die vies kunnen worden.

Er zijn ook verschillende accessoires te koop voor de Omnia. Zelf kocht ik de silicone bakvorm en het ovenrekje. De bakvorm is heel handig omdat er geen bakpapier in een ronde vorm met een gat bestaat, het is dus lastig om bakpapier in de juiste vorm te knippen. Het rekje gebruik ik tijdens het afbakken van broodjes. De omnia zelf kun je bijvoorbeeld kopen bij de vrijbuiter.