Afgelopen weekend (op 25 juni) ben ik naar ExtraSchicht geweest, dit is ‘Die Nacht der Industriekultur’ in het Ruhrgebied in Duitsland. Vanaf 6 uur ’s avonds tot 2 uur ’s nachts kun je 48 locaties bezoeken in dit gebied en deze locaties bereik je met het openbaar vervoer. De toegang voor de locaties en het openbaar vervoer zitten allemaal in 1 ticket, waardoor je je eigen route uit kunt stippelen. Wij kozen er voor om drie locaties te bezoeken; het LWL-industriemuseum Schiffshebewerk Henrichenburg, Umspannwerk Recklinghausen – Museum Strom und Leben en LWL-industriemuseum Zeche Zollern. In dit artikel lees je wat ik op deze locaties heb gezien.

Vooraf hadden we al een overnachting geboekt in de stad Castrop-Rauxel, dit zou dus ons begin en eindpunt zijn van de avond. De locaties die we bezocht hebben liggen ook allemaal in de omgeving van deze stad, zodat we zo kort mogelijk met het openbaar vervoer hoefden en zo veel mogelijk konden zien. Wij hebben alle locaties met de bus bezocht, maar er zijn ook andere vervoersmiddelen die op de ExtraSchicht nacht gebruikt kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld ook met de S-bahn, boot of zelfs met een historische trein. Alle vervoersmiddelen en locaties zijn verwerkt in het mobiliteitsplan.

ExtraSchicht 2016

LWL-industriemuseum Schiffshebewerk Henrichenburg

Dit was onze eerste locatie van onze ExtraSchicht avond. De Schiffshebewerk Henrichenburg is een lift voor schepen uit 1899, hij werd gebruik om het hoogteverschil van 14 meter tussen de twee kanalen te overbruggen. Ik vond het een erg indrukwekkend bouwwerk met veel mooie details. Helaas is de lift niet meer in werking en ligt hij al 40 jaar stil.

Tijdens ExtraSchicht was er een korte rondvaart van ongeveer 20 minuten die ons langs andere sluizen en een scheepslift bracht. Naast de oude scheepslift ligt een nieuwere sluis die niet meer word gebruikt en waar je doorheen kunt wandelen. Weer daarnaast liggen een nieuwe sluis en scheepslift. Gelukkig hebben ze de oude scheepslift niet afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe, want nu konden we deze mooie locatie bekijken.

ExtraSchicht Schiffshebewerk Henrichenburg 6

ExtraSchicht Schiffshebewerk Henrichenburg 5

ExtraSchicht Schiffshebewerk Henrichenburg 4

ExtraSchicht Schiffshebewerk Henrichenburg 3
ExtraSchicht Schiffshebewerk Henrichenburg 2

Umspannwerk Recklinghausen – Museum Strom und Leben

Toen we bij onze tweede locatie, Umspannwerk Recklinghausen, aankwamen begon het al donker te worden. We kwamen vooral naar deze locatie voor de show die er om 11 uur werd gegeven. Voordat de show begon hebben we rondgekeken in het museum dat over elektriciteit en elektrische apparaten gaat. We hadden niet zo heel veel tijd, maar het lijkt me een erg leuk museum om nog eens te bezoeken.

De show die gegeven werd ging (natuurlijk) over elektriciteit en meer specifiek over hoogspanning. Ze lieten verschillende experimenten zien, waarbij het spectaculairste experiment met een tesla coil werd uitgevoerd. Twee vrijwilligers uit het publiek mochten in de kooi van faraday zodat ze veilig maar heel dichtbij de tesla coil konden staan. Ik had nog nooit een tesla coil gezien en vond het heel mooi en een klein beetje eng om mee te maken.

ExtraSchicht Umspannwerk Recklinghausen 1

ExtraSchicht Umspannwerk Recklinghausen 2

ExtraSchicht Umspannwerk Recklinghausen 3

ExtraSchicht Umspannwerk Recklinghausen 4

LWL-industriemuseum Zeche Zollern

Zeche Zollern is een oude kolenmijn, ook hier wilden we een show bekijken. Er was namelijk een vuurshow met dans om 1 uur ’s nachts. Helaas waren we net iets te laat voor de start van de show omdat we de bus gemist hadden, maar het einde was ook heel erg tof om te zien. Na de vuurshow hebben we nog wat rondgekeken op het terrein van Zeche Zollern. Er zijn verschillende gebouwen te vinden die hele mooie architectuur hebben. Ook staan er twee schachtbokken die verlicht waren.

Naar Zeche Zollern wil ik graag nog een keer terug, want ik denk dat ik nog lang niet alles gezien heb. We gingen al vrij snel weer terug naar de bus omdat de laatste bus om iets over 2 uur zou vertrekken. Deze bus bracht ons terug naar Castrop-Rauxel waarna we snel zijn gaan slapen.

ExtraSchicht Zeche Zollern 1

ExtraSchicht Zeche Zollern 2

ExtraSchicht Zeche Zollern 3

ExtraSchicht Zeche Zollern 4

ExtraSchicht Zeche Zollern 5

ExtraSchicht Zeche Zollern 6

Het was in totaal een erg toffe avond op ExtraSchicht 2016. Helaas ben ik door alle coole locaties en ons drukke programma helemaal vergeten om te geocachen. Maar dit komt wel weer een andere keer want ik ga zeker nog eens terug naar het Ruhrgebied of naar ExtraSchicht.