Erfgoeddag 6

Afgelopen weekend, op zondag 26 april, was het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Dit is een dag waarop musea, archieven, erfgoedbibliotheken en tal van andere deelnemers hun deuren openstellen en je deze locaties gratis kan bezoeken. Je kunt hier ontdekken wat voor erfgoed er allemaal is en wat dit inhoud. Wij besloten 3 locaties in Leuven te bezoeken.

Histaruz

Parels uit de gezondheidszorg

Erfgoeddag 3

Erfgoeddag 2

Erfgoeddag 1

Histaruz is het historisch archief van UZ Leuven. Hier hadden ze een aantal parels uit de gezondheidszorg verzameld waarbij verschillende personen iets meer vertelden speciaal voor de Erfgoeddag. We zagen de stalen long, een apparaat dat vroeger gebruikt werd om mensen te beademen. Ook zagen we hoe ziekenhuiskamers, de keuken en het laboratorium er vroeger uit zagen. Het was erg leuk om dit allemaal te zien en om de verhalen van de verschillende mensen te horen.

Scouts en Gidsen Museum Leuven

Een erfenis van 100 jaar meisjesgidsen in België

Erfgoeddag 5

Erfgoeddag 4

Het Scouts en Gidsen Museum heeft ons de geschiedenis van de scouting in België laten zien. Het museum is gevestigd in de kapel van de St-Geertrui Abdij te Leuven, wat een erg mooie locatie is. Ik heb er heel wat geleerd over scouting en vond het leuk om te bezoeken. De tentoonstelling voor de Erfgoeddag ging over 100 jaar meisjes gidsen in België.

Universiteitsbibliotheek

Geërfd goed & beklimmen toren

Erfgoeddag 9

Erfgoeddag 7

Erfgoeddag 8

Als laatste bezochten we de universiteitsbibliotheek. Ik was erg benieuwd naar de grote leeszaal en naar het uitzicht vanaf de toren. De tentoonstellingen die ze hadden waren voor ons iets minder interessant. Ook in de bibliotheek was het erg druk met mensen die voor de Erfgoeddag kwamen. Daardoor hebben we zelfs even in de rij moeten staan om de toren te beklimmen, maar het mooie uitzicht was het wachten zeker waard.

Ik heb een erg leuke dag gehad op de Erfgoeddag. Ik heb veel dingen geleerd over erfgoed en over vroeger, ook heb ik weer een aantal leuke plaatsen in Leuven ontdekt.

Bezoek jij vaak museums?