In het artikel over mijn midwinteruitje schreef ik al een klein stukje over de Hoge Veluwe. We hebben het nationaal park bezocht op 2 februari, er lag her en der nog wat sneeuw dus daardoor was het best wel koud!

De Hoge Veluwe is een nationaal park van ongeveer 5.400 hectare, dit is 5% van de totale Veluwe. Het park ontvangt bijna geen overheidssubsidie en hierdoor vragen ze dus ook entreegeld. Hier krijg je natuurlijk wel iets voor terug; je mag de gratis witte fietsen gebruiken in het park en je kunt het bezoekerscentrum en Museonder bezoeken. Het park is gevormd door het echtpaar Helene Müller en Anton Kröller, zij kochten tussen 1909 en 1921 verschillende landerijen aan. In het nationaal park vind je ook het Kröller-Müller museum met schilderijen en een beeldenpark.

Hoge Veluwe8

Wij zijn met de auto tot aan het bezoekerscentrum gereden. Voor je auto betaal je ook entree. Je kunt de auto ook achterlaten bij één van de drie ingangen maar ook hier betaal je parkeerkosten. Voor ons was het heel fijn dat we met de auto tot bij het bezoekerscentrum konden rijden, want het begon net een beetje te regenen/sneeuwen. Hierdoor konden we eerst het Museonder en het bezoekerscentrum bezoeken, wat erg leuk was en veel informatie gaf. Daarna hebben we een witte fiets uitgezocht en zijn we gaan fietsen.

Hoge Veluwe2

Hoge Veluwe3

Hoge Veluwe4

We hebben ongeveer 30 km gefietst. Onderweg kom je de mooiste landschappen tegen. Ook ligt het Jachthuis Sint-Hubertus in het nationaal park de Hoge Veluwe. Op bepaalde dagen kun je dit bezoeken, maar toen wij er waren was het niet open. Wel konden we in het bezoekerscentrum via een film een kijkje in het huis nemen.

Hoge Veluwen6

Hoge Veluwen5

Onder het fietsen hebben we op een steigertje een lekker kopje thee gemaakt en gedronken. We waren hier helemaal alleen en het was erg leuk om hier even te zitten en van de prachtige natuur te genieten.

Hoge Veluwen7

Na het fietsen zijn we een lekkere kop warme chocomelk gaan drinken in De Koperen Kop. Dit is een café-restaurant die vlak bij het bezoekerscentrum ligt. Toen we uit het park reden zijn we onderweg nog gestopt omdat we wild zagen. Met mijn fototoestel volledig ingezoomd kon ik bovenstaande foto maken.

Zijn jullie wel eens in het nationaal park de Hoge Veluwe geweest?