Cobh is een klein plaatsje dicht bij Cork in Ierland. Ik ben hier meerdere malen geweest en het blijf echt heel leuk. Het is best toeristisch, maar toch ook nog rustig en klein. Cobh is de laatste plaats waar de Titanic mensen aan boord liet voordat hij naar de open zee vertrok en tot een tragisch einde kwam. Dit zie je terug op straat en natuurlijk ook in de museums. In dit artikel deel ik wat meer informatie over dit charmante plaatsje in Ierland.

Cobh is vanuit Cork gemakkelijk te breiken met de trein, maar ook met de auto of bus kun je er komen. Ik denk dat ik in totaal 5 keer in Cobh ben geweest, waarbij ik de meeste keren de trein heb genomen.

Cobh Heritage Centre

Cobh 1

Cobh 7

Als je vanuit het station begint te wandelen is het eerste wat je tegen komt het Heritage Centre. Dit is een museum waarin je de geschiedenis van Cobh en de Titanic kun zien en een beetje beleven. Vanuit Cobh zijn vele Ieren vertrokken naar Canada, Australië en Amerika. Natuurlijk moet je gewoon entre betalen voor dit museum. Maar waar je geen entre voor moet betalen en wel heel leuk is om te zien is de eet/drink gelegenheid die er voor zit. Het museum zit namelijk in de oude stationshal en dit is ook nog zo ingericht. Ook zit er een souvenir winkel.

Rondwandelen en geocachen

Cobh 3

Cobh 5

Cobh 4

Cobh is geschikt voor een fijne wandeling, je kunt er een begeleide wandeltocht doen maar je kunt natuurlijk ook zelf rondwandelen. Op verschillende punten hangen bordjes met informatie over de plaats waar je staat. Het is zeker ook de moeite om naar de Titanic Memorial Garden te wandelen. Hier vind je veel informatie over de Titanic en heb je een mooi uitzicht. Ik vond toen ik hier was een geocache, maar ik zag dat deze ondertussen is gearchiveerd. Op dit moment ligt er nog maar één geocache in Cobh. Deze ligt bij de grote kathedraal die je vanuit heel het plaatsje goed kunt zien, de St. Colman’s Cathedral.

Nog meer zien

Cobh 6

Je kunt nog veel meer doen en zien in Cobh, zoals de recent geopende Titanic Experience bezoeken. Hier ben ik zelf nog nooit geweest, maar als je geïnteresseerd bent in de Titanic kan dit zeker ook leuk zijn. Wat ik zelf heel graag wil doen als ik nog eens in Cobh ben is een boot toch naar Spike island, hier ligt een fort maar het is ook een gevangenis geweest. Omdat een bezoek aan dit eiland inclusief boottocht minstens 3 en een half uur in beslag neemt is het wel handig om van te voren een beetje te plannen. Ik heb helaas al een aantal keer de pech gehad dat er geen boot meer ging. Dit komt ook mede doordat ik Cobh meestal in de winter heb bezocht.