Omdat ik van plan ben om voorlopig in Nederland te gaan wonen en werken kon ik (eindelijk) een telefoon abonnement afsluiten! Dit betekent dat ik voor het eerst (!) mobiel internet heb. Voorheen vond ik het te duur omdat ik de helft van de tijd in België en de helft in Nederland doorbracht. En met mobiel internet kun je leuke dingen, zoals Munzee spelen. Ik speelde munzee afgelopen week voor het eerst en moest even zoeken voordat ik begreep hoe alles precies werkt. Daarom deel ik in dit artikel wat informatie over munzee en mijn eerste ervaring.

Munzee is op het eerste gezicht heel eenvoudig, je hebt alleen een telefoon met GPS, internet en camera nodig. Op internet maak je een account en download je de app naar je telefoon, dan ben je klaar om te gaan! Op www.munzee.com, de officele website van munzee, word dit spel als volgt beschreven:

“The ultimate 21st century scavenger hunt powered by your smart phone”

Maar er is meer verstopt in dit spelletje… Waarschijnlijk is het veelte veel voor één blog artikel.

Munzee 1

Verschillende types Munzees

Er zijn erg veel verschillende types munzees. De standaard munzee is een QR-code die je kunt scannen met je telefoon. Voor een standaard munzee krijg je 5 punten als je hem ‘captured’, ofwel scant.  Maar er zijn ook virtuele munzees, waarbij je alleen maar in de buurt moet zijn van de munzee coördinaten om hem te kunnen ‘capturen’. Op deze plek zit dus geen QR-code verstopt. Ook voor de virtuele munzee krijg je 5 punten. Wanneer je een mystery munzee scant krijg je random 5 tot 50 punten, het is dus een mystery hoe veel punten je krijgt. Er zijn nog veel meer types munzees waarvoor je een verschillend aantal punten krijgt. Deze munzee types zijn te koop via de shop of kun je soms krijgen. Op dit moment ga ik geen andere soorten munzees uitleggen, misschien komt dit op een later moment. Als je nieuwsgierig bent naar de andere types kun je hier kijken.

Een munzee kun je zelf plaatsen, door een QR-code uit te printen en ergens op te plakken. Je krijgt punten voor het leggen van een munzee en ook krijg je punten als anderen jouw munzee scannen. Waar mijn ouders wonen liggen een aantal munzees die nog nooit door iemand gevonden waren, maar er al wel een jaar liggen. Ik vond dit eerst een beetje gek, want dit zou met een geocache nooit gebeuren. Maar de eigenaar van de munzee heeft natuurlijk wel gewoon punten ontvangen toen hij hem geplaatst heeft. Ik vind het heel leuk dat mensen op deze manier gestimuleerd worden om munzees te plaatsen, hierdoor liggen er veel in Nederland.

Munzees hoeven, zo ver ik kan vinden, niet een bepaald aantal meters uit elkaar te liggen. De QR-codes zijn uniek, dus je kan niet per ongeluk de verkeerde loggen. Ook kun je een munzee nooit als gevonden loggen als je de code niet gescand hebt, dus geen problemen met een nat logboekje of kapotte cache behuizing. Dit maakt munzee eenvoudiger en ook moderner dan geocaching.

Munzee 3

Op de markt van Middelburg vond ik een virtual munzee en maakte ik bovenstaande foto.

Punten

Toen ik zag dat ik punten kreeg voor het vinden van een munzee vroeg ik mij meteen af wat ik met deze punten kon, dus dit heb ik uitgezocht. Binnen munzee worden scoreborden bijgehouden waarin je kunt zien wie het meeste punten heeft verdiend in een dag, week of in totaal. Ook kun je een hoger level worden als je een bepaald aantal punten bereikt hebt. Verder zijn er ook nog wedstrijden tussen groepen van 10 munzee spelers, hierbij gaat het er om welke groep of clan het meeste punten verdient binnen een maand.

Gelukkig hoef je niks aan te trekken van de punten telling als het je niet interesseert. En kun je ook, net zoals met geocaching, gewoon als doel hebben om naar buiten te gaan en je omgeving op een andere manier te ontdekken (wat weer ideaal is voor een microadventure).

Munzee 2

Mijn oordeel

Ik heb nu 5 munzees gevonden en ik ben zeker van plan om er meer te gaan zoeken. Het is veel sneller en gemakkelijker dan geocaching. Ook hoef je minder op te passen dat niemand je ziet, want er ligt geen container die verstoord kan worden. Dit is een groot voordeel, maar ik vind het ook een nadeel dat ik geen doosje kan vinden. Het heeft wel wat om je naam op een papiertje te kunnen schrijven als bewijs dat je er geweest bent. Ik vind het jammer dat de informatie die bij de munzees die ik tot nu toe gedaan heb erg beperkt was. Bij geocaching zie je vaak informatie over de omgeving of waarom iemand de geocache gelegd heeft, dit was niet het geval bij de munzees die ik gevonden heb.

Het is wel heel leuk om weer op pad te kunnen in de directe omgeving, want de meeste geocaches dichtbij heb ik al gevonden. Nog een voordeel is dat er veel meer munzees (4560000) zijn dan geocaches (2800000) in de wereld. Ook heeft munzee een soort van trackables die rovers heten, maar hierover kan ik op dit moment nog niks vertellen.

Heb jij wel eens munzees gevonden? En wat vind je er van?